|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
12/04/2004 |
Data da última atualização: |
01/08/2019 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
CRISPIM, S. M. A.; SORIANO, B. M. A.; DOMINGOS BRANCO, O. |
Afiliação: |
SANDRA MARA ARAUJO CRISPIM, CPAP; BALBINA MARIA ARAUJO SORIANO, CPAP; OSLAIN DOMINGOS BRANCO, CPAP. |
Título: |
Regeneração de espécies herbáceas nativas pós-queima em área de reserva, sub-região da Nhecolândia, Pantanal, MS. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Corumbá: Embrapa Pantanal, 2003. |
Páginas: |
5 p. |
Descrição Física: |
il. |
Série: |
(Embrapa Pantanal. Circular Técnica, 42). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O Pantanal ocupa aproximadamente 4,2% do território nacional, segundo o Plano de Conservação da Bacia do Alto Paraguai - PCBAP, sendo reconhecidamente um dos Biomas mais importantes do Planeta, quer pela sua biodiversidade enquanto produtividade natural. A vegetação do Pantanal recebeu influência de outras regiões, como Chaco, Cerrado, Floresta Amazônica e Mata Atlântica. A pecuária de corte, em regime extensivo, é a principal atividade econômica da região. O fogo é uma ferramenta de manejo bastante utilizada no Pantanal, com o intuito de eliminar principalmente as gramíneas não consumidas pelos bovinos (capins duros e secos), plantas invasoras e também pequenos arbustos distribuídos nos campos. Sabe-se que o fogo acidental é prejudicial para a fauna e a flora, sendo de maior gravidade em áreas vedadas com um grande acúmulo de biomassa. O trabalho foi conduzido na área da reserva (estação ecológica) da fazenda Nhumirim, propriedade da Embrapa Pantanal, localizada na sub-região da Nhecolândia (18°59?S e 56°39?W), que corresponde a 19,48% da área total do Pantanal. A precipitação média anual está em torno de 1200 mm, iniciando-se em novembro e indo até março. O período seco está compreendido de abril a outubro. A temperatura média anual de 25,5 °C, oscilando entre 20,7 º C a 28 º C (13). |
Palavras-Chave: |
Grass; Native pasture. |
Thesagro: |
Gramínea; Pastagem Nativa; Queimada; Regeneração. |
Thesaurus Nal: |
burning; Pantanal; wetlands. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/37547/1/CT42.pdf
|
Marc: |
LEADER 02103nam a2200265 a 4500 001 1811016 005 2019-08-01 008 2003 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aCRISPIM, S. M. A. 245 $aRegeneração de espécies herbáceas nativas pós-queima em área de reserva, sub-região da Nhecolândia, Pantanal, MS. 260 $aCorumbá: Embrapa Pantanal$c2003 300 $a5 p.$cil. 490 $a(Embrapa Pantanal. Circular Técnica, 42). 520 $aO Pantanal ocupa aproximadamente 4,2% do território nacional, segundo o Plano de Conservação da Bacia do Alto Paraguai - PCBAP, sendo reconhecidamente um dos Biomas mais importantes do Planeta, quer pela sua biodiversidade enquanto produtividade natural. A vegetação do Pantanal recebeu influência de outras regiões, como Chaco, Cerrado, Floresta Amazônica e Mata Atlântica. A pecuária de corte, em regime extensivo, é a principal atividade econômica da região. O fogo é uma ferramenta de manejo bastante utilizada no Pantanal, com o intuito de eliminar principalmente as gramíneas não consumidas pelos bovinos (capins duros e secos), plantas invasoras e também pequenos arbustos distribuídos nos campos. Sabe-se que o fogo acidental é prejudicial para a fauna e a flora, sendo de maior gravidade em áreas vedadas com um grande acúmulo de biomassa. O trabalho foi conduzido na área da reserva (estação ecológica) da fazenda Nhumirim, propriedade da Embrapa Pantanal, localizada na sub-região da Nhecolândia (18°59?S e 56°39?W), que corresponde a 19,48% da área total do Pantanal. A precipitação média anual está em torno de 1200 mm, iniciando-se em novembro e indo até março. O período seco está compreendido de abril a outubro. A temperatura média anual de 25,5 °C, oscilando entre 20,7 º C a 28 º C (13). 650 $aburning 650 $aPantanal 650 $awetlands 650 $aGramínea 650 $aPastagem Nativa 650 $aQueimada 650 $aRegeneração 653 $aGrass 653 $aNative pasture 700 1 $aSORIANO, B. M. A. 700 1 $aDOMINGOS BRANCO, O.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
08/10/2012 |
Data da última atualização: |
03/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
RACHID, C. T. C. C.; PICCOLO, M. C.; LEITE, D. C. A.; BALIEIRO, F. de C.; COUTINHO, H. L. da C.; ELSAS, J. D. van; PEIXOTO, R. S.; ROSADO, A. S. |
Afiliação: |
CAIO T. C. C. RACHID, CENA/UFRJ; MARISA C. PICCOLO, USP; DEBORAH CATHARINE A. LEITE; FABIANO DE CARVALHO BALIEIRO, CNPS; HEITOR LUIZ DA COSTA COUTINHO, CNPS; JAN DIRK VAN ELSAS; RAQUEL S. PEIXOTO, UFRJ; ALEXANDRE S. ROSADO, UFRJ. |
Título: |
Physical-chemical and microbiological changes in Cerrado Soil under differing sugarcane harvest management systems. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
BMC Microbiology, v. 12, 170, 2012. |
DOI: |
https://doi.org/10.1186/1471-2180-12-170 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract Background: Sugarcane cultivation plays an important role in Brazilian economy, and it is expanding fast, mainly due to the increasing demand for ethanol production. In order to understand the impact of sugarcane cultivation and management, we studied sugarcane under different management regimes (pre-harvest burn and mechanical, unburnt harvest, or green cane), next to a control treatment with native vegetation. The soil bacterial community structure (including an evaluation of the diversity of the ammonia oxidizing (amoA) and denitrifying (nirK) genes), greenhouse gas flow and several soil physicochemical properties were evaluated. Results: Our results indicate that sugarcane cultivation in this region resulted in changes in several soil properties. Moreover, such changes are reflected in the soil microbiota. No significant influence of soil management on greenhouse gas fluxes was found. However, we did find a relationship between the biological changes and the dynamics of soil nutrients. In particular, the burnt cane and green cane treatments had distinct modifications. There were significant differences in the structure of the total bacterial, the ammonia oxidizing and the denitrifying bacterial communities, being that these groups responded differently to the changes in the soil. A combination of physical and chemical factors was correlated to the changes in the structures of the total bacterial communities of the soil. The changes in the structures of the functional groups follow a different pattern than the physicochemical variables. The latter might indicate a strong influence of interactions among different bacterial groups in the N cycle, emphasizing the importance of biological factors in the structuring of these communities. Conclusion: Sugarcane land use significantly impacted the structure of total selected soil bacterial communities and ammonia oxidizing and denitrifier gene diversities in a Cerrado field site in Central Brazil. A high impact of land use was observed in soil under the common burnt cane management. The green cane soil also presented different profiles compared to the control soil, but to at a lesser degree. MenosAbstract Background: Sugarcane cultivation plays an important role in Brazilian economy, and it is expanding fast, mainly due to the increasing demand for ethanol production. In order to understand the impact of sugarcane cultivation and management, we studied sugarcane under different management regimes (pre-harvest burn and mechanical, unburnt harvest, or green cane), next to a control treatment with native vegetation. The soil bacterial community structure (including an evaluation of the diversity of the ammonia oxidizing (amoA) and denitrifying (nirK) genes), greenhouse gas flow and several soil physicochemical properties were evaluated. Results: Our results indicate that sugarcane cultivation in this region resulted in changes in several soil properties. Moreover, such changes are reflected in the soil microbiota. No significant influence of soil management on greenhouse gas fluxes was found. However, we did find a relationship between the biological changes and the dynamics of soil nutrients. In particular, the burnt cane and green cane treatments had distinct modifications. There were significant differences in the structure of the total bacterial, the ammonia oxidizing and the denitrifying bacterial communities, being that these groups responded differently to the changes in the soil. A combination of physical and chemical factors was correlated to the changes in the structures of the total bacterial communities of the soil. The changes in the structures of the funct... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
DGGE; Integrated analysis; Soil microbiology. |
Thesagro: |
Cerrado. |
Thesaurus NAL: |
nitrogen cycle; sugarcane. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/67518/1/BMC-Microbiology-Balieiro-e-Coutinho.pdf
|
Marc: |
LEADER 03050naa a2200289 a 4500 001 1935854 005 2021-11-03 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1186/1471-2180-12-170$2DOI 100 1 $aRACHID, C. T. C. C. 245 $aPhysical-chemical and microbiological changes in Cerrado Soil under differing sugarcane harvest management systems.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aAbstract Background: Sugarcane cultivation plays an important role in Brazilian economy, and it is expanding fast, mainly due to the increasing demand for ethanol production. In order to understand the impact of sugarcane cultivation and management, we studied sugarcane under different management regimes (pre-harvest burn and mechanical, unburnt harvest, or green cane), next to a control treatment with native vegetation. The soil bacterial community structure (including an evaluation of the diversity of the ammonia oxidizing (amoA) and denitrifying (nirK) genes), greenhouse gas flow and several soil physicochemical properties were evaluated. Results: Our results indicate that sugarcane cultivation in this region resulted in changes in several soil properties. Moreover, such changes are reflected in the soil microbiota. No significant influence of soil management on greenhouse gas fluxes was found. However, we did find a relationship between the biological changes and the dynamics of soil nutrients. In particular, the burnt cane and green cane treatments had distinct modifications. There were significant differences in the structure of the total bacterial, the ammonia oxidizing and the denitrifying bacterial communities, being that these groups responded differently to the changes in the soil. A combination of physical and chemical factors was correlated to the changes in the structures of the total bacterial communities of the soil. The changes in the structures of the functional groups follow a different pattern than the physicochemical variables. The latter might indicate a strong influence of interactions among different bacterial groups in the N cycle, emphasizing the importance of biological factors in the structuring of these communities. Conclusion: Sugarcane land use significantly impacted the structure of total selected soil bacterial communities and ammonia oxidizing and denitrifier gene diversities in a Cerrado field site in Central Brazil. A high impact of land use was observed in soil under the common burnt cane management. The green cane soil also presented different profiles compared to the control soil, but to at a lesser degree. 650 $anitrogen cycle 650 $asugarcane 650 $aCerrado 653 $aDGGE 653 $aIntegrated analysis 653 $aSoil microbiology 700 1 $aPICCOLO, M. C. 700 1 $aLEITE, D. C. A. 700 1 $aBALIEIRO, F. de C. 700 1 $aCOUTINHO, H. L. da C. 700 1 $aELSAS, J. D. van 700 1 $aPEIXOTO, R. S. 700 1 $aROSADO, A. S. 773 $tBMC Microbiology$gv. 12, 170, 2012.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|